50-Vuotiaan Ohrantähkän Legenda

Ravintola Ohrantähkä perustettiin jo vuonna 1968. Sen jälkeen kaikki on muuttunut moneen kertaan, kaikki muu paitsi nimi. Ohrantähkä on ollut Ohrantähkä jo yli 50 vuotta. Komea suoritus, joka nostaa Tähkän maamme pisimpään samalla nimellä toimineiden ravintoloiden joukkoon.

Ohrantähkässä oli alkujaan 120 asiakaspaikkaa, joille löytyi ystäviä heti alusta alkaen. Tähkästä tuli paikallisten toinen olohuone, jossa syötiin, juotiin ja iloittiin paitsi muuten vaan, myös esim. hää- ja syntymäpäiväjuhlissa. Ravintolassa tavattiin myös muualta tulleita tuttuja, sillä esim. Jyväskylän ja Tampereen välisen junaradan rakentaminen toi Korpilahdelle paljon uusia kasvoja. Lahdenvuoren junatunnelia rakentaneet työmiehet pitivät Tähkässä juhlaillan aina kun 100 metriä tunnelia oli saatu louhituksi.

Baaritiskillä ei 60- ja 70- luvulla juurikaan notkuttu, sillä ajan tavan mukaan pöytiintarjoilu oli ainoa tapa toimia. Jalalla sai toki laittaa koreasti niin kuin nykyäänkin, tansseja järjestettiin keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Levyjen tahtiin ei tuolloin lannetta keinutettu, elävää musiikkia sen olla piti! Ohikulkumatkalla Ohrantähkän muistivat jo silloin maamme huippuartistit, puhuttiin mm. Sammy Babitzinin pitäneen Tähkää taukopaikkanaan. Uutta väriä Tähkän keskiviikkokekkerit saivat vuonna 1974, kun Alkio-opisto aloitti toimintansa Korpilahdella. Keskiviikko vakiinnutti pian paikkansa opiskelijoiden virallisena bileiltana ja sitä se on yhä edelleen. Tähkän keskiviikkokekkerit ovat legenda, jotka kuuluvat opiskelijoiden elämään yhtä tiiviisti kuin kontaktimuovi kirjan kanteen.

Kimaltavalla 80-luvulla meno oli Tähkässä riehakasta niin kuin asiaan kuului. Erilaiset teema-illat olivat suosiossa ja Tähkässäkin nähtiin jos jonkinlaista pyjama-, hattu- ja naamiaisbileitä. Ikimuistoisin ilta oli varmasti se, kun ravintolasta kannettiin ulos kaikki pöydät ja tuolit ja tilalle tuotiin patjoja. Tähkä oli jo tuolloin aikaansa edellä, vasta aivan viime vuosina sänky- ja patjainnostus on levinnyt myös kaupunkien kuumimpiin yökerhoihin.

Ohrantähkässä on aina arvostettu elävää musiikki ja lavalla on nähty maamme eturivin artisteja. 2000-luvulla Tähkän lauteilla ovat piipahtaneet mm. Pelle Miljoona, Juice Leskinen, Lapinlahden Linnut, Remu & Hurriganes, Anita Hirvonen, Meiju Suvas, Matti Nykänen, Tommi Läntinen, Jani Wikholm ja Laura Voutilainen. Ja totta kai komea lista saa jatkoa, tulevat esiintyjät löydät etusivulta tapahtumat – linkin kautta.

Jos on Tähkän tunnelma laajasti tunnettu ja suorastaan legendaarinen, ovat sitä myös ehdottomasti maailman parhaat pizzat. Pizzojen paistaminen aloitettiin Tähkässä 80-luvulla ja nälkäisiä suita riitti pitkistäkin matkoista, Tähkän kuuluja kiekkoja noudettiin aina Etelä-Suomea myöten. Nykyäänkin Tähkän pizzat ovat vertaansa vailla ja maine leviää ympäri maan varmasti kylläisten ja tyytyväisten asiakkaiden mukana.

Vaikka Ohrantähkä lähestyy jo virallista keski-ikää, eivät kihti tai kolotus vaivaa. Vuosittaiset tapahtumat, kuten Opistopäivät, Palvipäivät, Satamablues ja Teuvo-rock, tuovat Ohrantähkään vuodesta toiseen joukoittain kansaa, joka voi joka kerta todeta kaiken olevan ennallaan, Tähkä on aina Tähkä ja palvelu pelaa. Ja mikä tärkeintä, Ohrantähkä on yhä, yli 50 vuoden jälkeen, korpilahtelaisten toinen olohuone.

Legendan on koonnut Sanna Pirkkalainen Mikko Strangin muistiinpanojen perusteella. Kiitämme Irma Peltolan hyvää muistia.


ma 11-22
ti 11-22
ke 11-24(-02)
to 11-24
pe 11-03
la 11-03
su 11-24


Yhteydenottolomake